Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Kερδίζει συνεχώς οπαδούς, κυρίως νέους, το Ευρωδιαβατήριο


Ζωγια Κουταλιανου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ιδιαίτερη έφεση στην κινητικότητα για σπουδές, εργασία ή κατάρτιση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι νέοι, όπως προκύπτει από την έντονη χρήση του Ευρωδιαβατηρίου - δηλαδή των ειδικών εγγράφων που πιστοποιούν πτυχία, δεξιότητες και γνώσεις κατά τρόπο που να αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση- η οποία αυξήθηκε κατά τη φετινή χρονιά ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό πιστοποιητικών που εκδόθηκαν κατά την τελευταία πενταετία στα δέκα εκατομμύρια.
Από το 2005 που πρωτοπαρουσιάστηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, το Ευρωδιαβατήριο (Europass) προσέλκυσε το ενδιαφέρον κυρίως νέων κάτω των 30 ετών από όλη την Ευρώπη, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και περιορισμένης εργασιακής εμπειρίας.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που στόχο είχε τη διευκόλυνση της κινητικότητας φοιτητών και εργαζομένων, ξεπέρασε ακόμη και τον στόχο των 3 εκατ. χρηστών που είχε θέσει αρχικά ο αρμόδιος επίτροπος Γιαν Φίγκελ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) που συνέβαλε στη δημιουργία του Ευρωδιαβατηρίου, το 70% όσων αξιοποίησαν τη σχετική διαδικτυακή πύλη την τελευταία πενταετία ήταν κάτω των 30 ετών, ενώ ένα 13,2% κάτω των 20. Επτά στους δέκα γνωρίζουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες, το 19% μιλάει τρεις και το 14% τέσσερις, ωστόσο, το 65% έχει εργαστεί το πολύ έως πέντε χρόνια.
Το ενδιαφέρον των Ελλήνων νέων για μια θέση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα οδήγησε στην ηλεκτρονική έκδοση περίπου 96.000 ευρωπαϊκών βιογραφικών σημειωμάτων, ενώ οι επισκέψεις από Ελλάδα στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωδιαβατηρίου ανήλθαν σε 575.000. Οι Ιταλοί πρωταγωνίστησαν στη χρήση της υπηρεσίας εκδίδοντας 1,5 εκατ. πιστοποιητικά, ενώ μεταξύ των χρηστών υπάρχουν και 46.000 Τούρκοι.

Τι είναι το ΕΥΡΩΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ
Το Εθνικό Κέντρο Europass δημιουργήθηκε και λειτουργεί στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) από την 1η Μαΐου 2005. Αποτελεί τον ενιαίο εθνικό φορέα που στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων με σκοπό την προώθηση της κινητικότητας στην Ευρώπη τόσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς όσο και για επαγγελματικούς.
Το Εθνικό Κέντρο EUROPASS αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου και ενσωματώνει σε ένα συντονισμένο πλαίσιο τα ευρωπαϊκά έγγραφα:
  • Europass Βιογραφικό Σημείωμα (CV)
  • Europass Διαβατήριο Γλωσσών
  • Europass Κινητικότητα (Mobility)
  • Europass Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού
  • Europass Παράρτημα Διπλώματος
Το Εθνικό Κέντρο EUROPASS στοχεύοντας στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της χρησιμότητας των εγγράφων αυτών, τα συντονίζει και τα διαχειρίζεται, ώστε να βελτιωθεί η συνοχή τους, να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών σε αυτά και να επιτευχθεί η προβολή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.