Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Καταρράκτες στην... Καρδίτσα

Καταρράκτη ύψους 100 μέτρων σχημάτισαν τα νερά. Η στάθμη λόγω των βροχοπτώσεων ξεπέρασε τα 792 μέτρα και μεγάλες ποσότητες πέφτουν μέσω της παλιάς κοίτης του Ταυρωπού στον Αχελώο

Μεγάλες ποσότητες νερού φεύγουν από τις διόδους εκτόνωσης του φράγματος της λίμνης Πλαστήρα σχηματίζοντας εντυπωσιακό καταρράκτηΕντυπωσιακός καταρράκτης ύψους 100 μέτρων στο φράγμα της λίμνης Πλαστήρα, στην Καρδίτσα, λόγω υπερχείλισης του νερού. Οι δυνατές βροχοπτώσεις των περασμένων ημερών και τα χιόνια που λιώνουν στα Αγραφα γέμισαν τη λίμνη, και η στάθμη του νερού όχι μόνο έφτασε στο όριο των 792 μέτρων αλλά και το ξεπέρασε, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να κατακλύσει τη νεκρή κοίτη του Ταυρωπού, στην άλλη πλευρά του φράγματος, δημιουργώντας έναν καταρράκτη που έκοβε την ανάσα.

Μεγάλες ποσότητες νερού φεύγουν από τις διόδους εκτόνωσης του φράγματος της λίμνης Πλαστήρα σχηματίζοντας εντυπωσιακό καταρράκτη
Μεγάλες ποσότητες νερού έπεσαν μέσω του Ταυρωπού στον Αχελώο, αλλά και μέσω άλλων διόδων στη λίμνη Κάρλα και στον Πηνειό.

Κατολισθήσεις κατέστρεψαν δρόμους στα χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα
Η κατάσταση εκτονώθηκε, χθες η στάθμη του νερού ήταν 791,97 μέτρα, αλλά οι φορείς της περιοχής φοβούνται πως τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο θα επαναληφθεί και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις. «Φέτος θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον Θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος ταλαιπωρείται κάθε χρόνο από ξηρασίες. Η λίμνη έχει πολύ νερό και θα διοχετεύσουμε αρκετές ποσότητες στον κάμπο της Καρδίτσας και της Λάρισας. Θα είναι περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές και πιστεύουμε πως θα ικανοποιήσουμε τους αγρότες» δήλωσε στο «Εθνος» ο διευθυντής του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη λίμνη Πλαστήρα, Θ. Στάλιας. Τις ημέρες αυτές το εργοστάσιο της ΔΕΗ δούλευε στο φουλ για την παραγωγή ενέργειας, χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ χθες έγινε σύσκεψη στην Καρδίτσα για τη φετινή διαχειριστική περίοδο του νερού κατά τους θερινούς μήνες.
 Κατολισθήσεις κατέστρεψαν δρόμους στα χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές λόγω κατολισθήσεων στα χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα.
Ζημιές σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο, σε αγροτικούς δρόμους που κόπηκαν στα δύο όταν όγκοι από πέτρες και χώματα έπεσαν από το βουνό, σε δασικούς δρόμους που έφραξαν από κορμούς δέντρων, αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης των χωριών Πεζούλας, Νεοχωρίου, Λαμπερού, Μορφοβουνίου.
Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι καταστροφές στην Πεζούλα, όπου άνοιξε στα δύο ο δρόμος που οδηγεί προς το αγροτικό ιατρείο του χωριού και αυτό μεταφέρθηκε στο παλιό κοινοτικό κατάστημα. «Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 1.500.000 ευρώ για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, αλλά και να φτιάξουμε έργα αντιστήριξης που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε νέες βροχοπτώσεις στο μέλλον» μας είπε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Δ. Τσιαντής.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΕΘΝΟΣ, 6/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.